EuroLeague

Euroleague, tidigare känd som FIBA European Champions Cup eller FIBA European League,är den mest prestigefyllda turneringen för basketlag i Europa

Denna turnering har spelats sedan 1958, och fram till 2001 drevs den av den europeiska grenen av FIBA (International Basket Federation). År 2000 gjorde ett privat företag som heter Euroleague Basket Company överenskommelser med vissa ledande europeiska klubbar för att upprätta en separat liga.

Efter ett år av att ha haft två europeiska mästare i två ligor, förhandlade de båda arrangörerna sig till att förena de två turneringarna. Resultatet blev att sedan 2001 drivs de båda europeiska turneringarna - Euroleague och Eurocup, (även känd som ULEB) - av Euroleague Basket Company.

 Denna förändring hade stor betydelse på det system som bestämmer vilka lag som kvalificeras till turneringen.

Förr i tiden, kunde endast nationella mästare kvalificera sig,

numera beror kvalifikationen på en särskild licens som beviljas av Euroleague Basketball Company.Det finns 3 nivåer av licenser: A, B och C.

Det finns totalt 24 klubbar i ligan. 12 lag innehar en A-licens, som ges för ett obegränsat antal år (även om Euroleague Basket Bolaget har rätt att revidera den när de finner det lämpligt). Licensen beviljas utifrån lagets sportprestationer, dess förmåga att locka TV-tittare, och klubbens finansiella kapacitet. Denna licens ger klubben automatisk kvalificering för den ordinarie säsongen.

Lagen som för närvarande innehar denna licens är: FC Barcelona, Real Madrid, Unicaja Malaga och Laboral Kutxa (Spanien), Olympiacos och Panathinaikos (Grekland), Anadolu Efes och Fenerbahçe Ulker (Turkiet) , Maccabi Tel Aviv (Israel), CSKA (Ryssland), Žalgiris (Litauen) och EA7 Milano (Italien).

7 lag har B-licens, som beviljas på grundval av prestationerna av klubbarna i sina nationella ligor. Det ger automatisk kvalificering för den ordinarie säsongen för ett år.

C-licens beviljas till vinnaren av Eurocup, och ger innehavaren automatisk kvalificering för den ordinarie säsongen av Euroleague i ett år. Detta står för 20 lag i ligan; de fyra återstående platserna i ligan ges till lag efter beslut av Euroleague Basket Company, baserat på en mängd olika faktorer.

De 24 lagen är organiserade i fyra grupper. De första fyra lagen i varje grupp kvalificerar sig för Top 16 fasen, som spelas i 2 grupper om åtta lag vardera; de första fyra lagen i dessa 2 grupper kvalificerar sig för kvartsfinal. Slutligen är det ett Final Four evenemang (2 semifinalmatcher, enmatch om 3:e och 4:e plats och en final) som spelas på en arena i en utvald europeisk stad.

De mest framgångsrika klubbarna är: Real Madrid (8 segrar), Maccabi Tel Aviv (den nuvarande innehavaren av titeln), CSKA Moskva, och Panathinaikos (6 segrar vardera) och Varese (5 segrar).

Italienska lag har vunnit turneringen vid flest tillfällen, de har vunnit allt som allt 13 gånger, på andra plats är Spanska lag med 11 segrar.

Den serbiska tränare Željko Obradović innehar rekordet i antalet segrar för en tränare, med åtta mästerskap med fyra olika lag: Partizan Belgrad (1), Juventud Badalona (1), Real Madrid (1) och Panathinaikos (5).

Italienska Dino Meneghin är spelaren med flest mästerskap : 7 segrar i två olika klubbar.

I år kommer "Final Four" att äga rum i Madrid 15 maj till 17 maj.

Real Madrid, efter två förluster i finalen de senaste åren, är ivrig att vinna titeln hemma i Madrid. FC Barcelona, Olympiacos, Maccabi Tel Aviv och CSKA Moskva kommer att göra sitt bästa för att förneka detta nöje för Real Madrid.

Sedan 2006 är Sports Events stolta över att vara den mest tillförlitliga biljettmäklare på marknaden med vår "Leveransgaranti". Varje beställning hanteras av en av våra säljare för att säkerställa bästa möjliga kundservice.

Vänta inte! Köp dina Euroleague biljetter från Sports Events 365 idag. Vårt utbud av Euroleague biljetter har inga dolda avgifter.

La Liga (Liga BBVA) teams
Mest populära EuroLeague biljetter
Evenemang
Datum
Pris
Köp det
Live Chat Software